Kedilerin Temizlik ve Bakımı

Yavru kediniz, günün büyük bir bölümünü temizlik ve bakımla geçirecektir. Temizlik ve bakım yavru kedinizin kürkünü güzelleştirmesinin yanı sıra parazitlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur ve sosyal bağları güçlendirir.

Erken başlamak

Temizlik ve bakım, yavru kedinizle ilişkinizi sağlamlaştırmak için muhteşem bir yöntemdir çünkü anne kedi ile yavruları arasındaki bağın taklit edilmesini sağlar. İyi temizlik ve bakım alışkanlıklarını erkenden oluşturmaya çalışın – kedinizin bu doğal davranışını ne kadar çok teşvik ederseniz, onu o kadar iyi anlayacak ve dostluğundan keyif alacaksınız.

Fırçayla oynamak

Yavru kediniz ilk fırçalandığında rahatsız olabilir. Tarak ve fırçayla oynamasına izin vererek rahatlamasına yardımcı olun – çok geçmeden alışacaktır. Yavru kedinizi baştan aşağıya – özellikle midesini ve ulaşılması güç yerleri – çok nazik bir şekilde okşayın ve kucağa alındığında rahat hissetmesine yardımcı olun.

Temizlik ve bakım nasıl yapılır?

Fırça ve tarağı kullanmaya başlamadan önce, yavru kedinizi bir-iki dakika nazikçe okşayın. Sonra, başından kuyruğuna kadar kürkünü tarayın. Özellikle başını tararken nazik davranmaya dikkat edin. Kürkünü kontrol edin ve pire ya da başka bir parazit olup olmadığına bakın. Sonra dökülen tüyleri toplamak için kürkünü fırçalayın.

Dolaşmış tüyler

Yavru kedinize bakım yapmadan önce dolaşmış tüyleri parmaklarınızla açın. Endişelenmeyin – yavru kedinizin kürkünü düzenli olarak tararsanız, tüyler sık dolaşmayacaktır. Eğer kediniz kirlenmişse, temiz bir bez parçasını ılık suyla ıslatın, iyice sıkın ve kedinizi silin. Fakat sabun kullanmayın – cildini tahriş eder.

Gözleri ve kulakları temizlemek

Yavru kedinizi fırçaladıktan sonra, gözlerini ve kulaklarını kontrol edin. Eğer yavru kedinizin gözleri biraz ıslaksa, ılık suyla ıslatılmış bir parça pamukla dikkatli bir şekilde temizleyin. İkinci gözünü temizlemeye geçmeden önce pamuğu değiştirin.

Eğer yavru kedinizin kulakları temiz değilse, kuru bir pamuk parçasıyla temizleyin. Kulağın görebildiğiniz kısmının ötesine geçmeyin veya içeri sert bir cisim sokmayın. Kulağında fazla miktarda koyu renkli kalıntı olduğunu görürseniz, veterinerinize danışın.

Sağlıklı dişler

Yavru kedinizin dişleri temiz olmalı, yemek kalıntıları bulunmamalı ve diş etleri sağlıklı bir pembe tonunda olmalıdır. Yavru kedinizin ağzını düzenli olarak kontrol ederek alışmasını sağlayın – böylece dişlerini temizlemeniz ya da ilaç vermeniz gerektiğinde işiniz kolaylaşacak.

Bakımlı pençeler

Yavru kediniz alanında tırmık izleri bırakmaya bayılır – bu onun avlanmasına ve koku-iz bırakmasına yardımcı olan doğal bir davranıştır. Tırmıklama direği pençelerini kullanması için iyi olacaktır ancak biraz büyüdüğünde tırnaklarını kesmeniz gerekir. Küçüklükten itibaren patilerini tutarak bu fikre alışmasını sağlayın – böylece büyüdüğünde bu konuda size daha fazla yardımcı olacaktır. Veterineriniz nasıl yapacağınızı gösterebilir.

Önerilen Makaleler