Yavru Kedi Almak

Yavru kediler gerçekten çok sevimlidir. Bu şirin, dost canlısı tüy yumağını sevmemek mümkün mü? Üstelik, bir yavru kediyle evinizi paylaşmak son derece heyecan verici bir yolculuğa atılan ilk adımdır. Bir yıl sonra, bu küçük meraklı tüy yumağı tam anlamıyla büyümüş olacak. Bu nedenle, ilk adımı atmadan önce hazır olduğunuzdan ve yetişkin bir kediye sahip olmak istediğinizden emin olun. 

Evde başka evcil hayvanım varsa ne olacak?

Yavru kediler meraklı ve sosyaldir. Fakat kediler bağımsız ruhlardır; bu yüzden büyüdükçe kendilerine ait bir alanlarının olmasını daha çok isterler – özellikle de kendilerini güvende hissettikleri sessiz ve sıcak köşeleri tercih ederler. Yeni yavru kedinizi diğer evcil hayvanlarınızla tanıştırırken, acele etmeyin ve her birinin kendi beslenme, uyuma ve tuvalet alanının olmasını sağlayın. Örneğin daha büyük bir kediniz varsa, evinizin eski sakinleri yeni gelen çocuğa alışana kadar bir süre geçmesi gerekeceğini kabul edin.

Evcil hayvanlarınız arkadaş olmaya yanaşmazlarsa, üzülmeyin. Kediler başka evcil hayvanlarla veya kardeşleri dışındaki kedilerle yakın sosyal ilişkiler kurmayabilirler.

Uzun saatler çalışıyorsam ya da çok seyahat ediyorsam ne olacak?

Yavru kediler, uzun zaman evde yalnız bırakıldıklarında huzursuz olabilirler. Ayrıca, mideleri küçük olduğu için gün içerisinde birkaç saatte bir küçük ve düzenli öğünler verilmesi gerekir.

Eğer yaşam tarzınız nedeniyle yavru kedinizi mutlaka yalnız bırakmanız gerekiyorsa, daha bağımsız olan büyük bir kedi almayı düşünün. Hatta yavru kedinizin kardeşlerinden birini daha alabilirsiniz – böylelikle, kediler birbirleriyle iyi vakit geçirirler.

Düzenli olarak seyahate çıkıyorsanız, siz yokken yavru kedinize bakacak birini bulun. Kedi seven bir komşunuz günde birkaç kez yavru kedinizi besleyip onunla oynayabilir (kedilerin büyük bir kısmı evlerinin tanıdık ortamında kalmayı tercih ederler). Bir diğer alternatifse, profesyonel bir kedi bakıcısı tutmak olacaktır.

İçeride mi, dışarıda mı?

Yavru kediler, tüm aşıları tamamlanana kadar mutlaka içeride tutulmalıdır. Kısırlaştırmanın ergenlikten önce yaptırılması tavsiye edilir. Kısırlaştırılmamış erkek kedilerin başına buyruk olma ve diğer erkek kedilerle kavga etme ihtimali daha yüksektir. Dişi kediler ise sadece 4 aylıkken hamile kalabilirler ve bunun genellikle çok erken olduğu düşünülür. Kedinizi kısırlaştırmak için en uygun zamanı veterinerinize danışın.

Eğer eviniz trafiğin yoğun olduğu bir yolun yakınındaysa – veya apartman dairesinde ya da bahçesiz bir evde yaşıyorsanız – kedinizi uzun süre içeride tutmayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda bile, dış mekana güvenli bir kedi pisti kurarak temiz hava almasını mümkün kılabilirsiniz. Kedi pistleri genellikle kedinizin hava şartlarından korunabileceği alanlara ve tüneklere kurulur.

Kedinizi içeride tutmak isterseniz, formda ve sağlıklı bir kedinin pek çok uyarana ihtiyacı olduğunu unutmayın. Çok sayıda oyuncak, tırmıklama noktası veya paspası temin edin ve her gün mutlaka kedinizle oynayın, onu okşayın ve etkileşimde bulunun. Ayrıca iç mekanlarda yaşayan kedilerin doğal olarak daha az hareket etmesi nedeniyle, bakımlı ve sağlıklı kalmak için daha az mamaya ihtiyaç duyarlar.

Fakat iç mekan/dış mekan kararında dikkate alınması gereken en önemli husus, kedinizin karakteridir. Eğer kediniz vahşi veya yarı vahşi bir aileden geliyorsa – veya sokakta yaşamaya alışkınsa – iç mekanda yaşam tarzı ona uygun olmayabilir.

Yavru kedinizi ister iç mekanda, ister dış mekanda tutun, kedinizin aşılarını tarihinde yaptırmanız ve son derece önemli olan yıllık check-up ve takviyeler için veterinere götürmeniz son derece önemlidir.

Yeni bir eve taşınmayı planlıyorsam ne olacak?

İster yavru, ister yetişkin olsun, bütün kediler alıştıkları ortamlarda bulunmak isterler. Bu yüzden, yeni bir eve taşınmak yavru bir kedi için çok rahatsız edici olabilir. Özellikle ortam alıştığından çok farklıysa, kedinizin yeni evine alışması zaman alabilir.

Eğer yakın bir gelecekte taşınmayı planlıyorsanız, yeni evinize taşınana kadar yavru kedi almayı ertelemek iyi bir fikir olabilir. Eğer bu mümkün değilse, üzülmeyin. Yeni ortamda kendisine ait görebileceği güvenli bir yerinin olmasını sağlayın ve taşınma sürecinde sakin ve mutlu kalmasını sağlamak için ona güven vermeye gayret edin.

Önerilen Makaleler