Yavru Kedi Sağlığı

Yavru Kedinizin Sağlığını Nasıl Kontrol Edeceksiniz?

Doğada, büyük kediler sosyal ilişkilerini sürdürmek için temizlik ve bakım zamanını kullanırlar. Benzer bir şekilde, yavru kedinizi düzenli sağlık kontrolünden geçirerek onunla aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.
Yavru kedinizi kontrol ederken, olabildiğince nazik davranın ve yumuşak bir ses tonuyla rahatlatıcı sözler söyleyin.

Bunu küçüklüğünden itibaren yapmaya başlamanız iyi bir fikir olacaktır – bu şekilde, yavru kediniz çok geçmeden bunun doğal rutinlerinden biri olduğunu düşünmeye başlayacaktır.

Veteriner Ziyareti

Yeni yavru kedinizi eve getirdiğinizde, ona iyi bakacağınızdan emin olmak ister. Bu yüzden, en yakın zamanda onu semtinizdeki veterinere kaydettirin. Bütün sağlık belgelerini – ve veterinerinizin telefon numarasını – elinizin altında bulundurmanız da uygun olacaktır. Kedinize sigorta yaptırmayı da düşünebilirsiniz.
Check-up sırasında yavru kedinizin kendisini güvende hissetmesi için onu okşayın ve konuşun.

Yolculuk

Yavru kediniz, kedi sepetine girmekte biraz tereddüt edebilir. Sepete alışması için, kullanmadan birkaç gün önce dışarıda bir yere bırakın. Bir sorun olmadığını anlaması için sepetin içine kedinizin kokusunun olduğu bir şey koyun – oyuncak veya battaniye olabilir.

Yavru Kedilerde Mide Sorunları

Tıpkı sizin gibi, yavru kedinizin sindirim sistemi de yediği besinleri enerjiye dönüştürür. Eğer sağlık sorunu varsa, midesi bu durumdan etkilenebilir ve yavru kediniz ishal ve kabızlık gibi yaygın sorunlarla karşılaşabilir.
Eğer yavru kediniz ara sıra kusuyorsa, kaygılanacak bir durum yoktur.

Eğer yavru kedinizde bu semptomlardan biri mevcutsa, kontrol için veterinere götürmek iyi bir fikir olabilir.

Kedinizi Kısırlaştırmanın Faydaları

Büyük kedi kuzenleri gibi, erkek yavru kediniz de doğal dürtüleri nedeniyle idrarıyla alanını belirleme eğilimi gösterir. “Regl döneminde” olan bir dişi yavru kedi ise fazla gürültücü ve huzursuz olur ve yere yatıp yuvarlanır. Kısırlaştırma bu davranışları önlemeye yardımcı olur. Daha da önemlisi, sağlık açısından uzun vadede faydalıdır.
Yavru kedinizi kısırlaştırmak sağlığını korumaya ve desteklemeye yardımcı olur.

Ne zaman kısırlaştırılmalı

Yavru kedinizi – erkek veya dişi – kısırlaştırmak içim en uygun zaman, 6 aylık civarı olduğu dönemdir. Bu dönemde, sevimli küçük kediniz cinsel yönden olgunlaşmaya başlar. Kısırlaştırma hakkında ayrıntılı bilgi için veterinerinizle görüşün.

Yavru Kedi Aşıları

Sorumlu bir kedi sahibi olarak, tatlı minik kedinizin mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamak isteyeceksiniz. Yavru kedinizi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olan aşılar özellikle önemlidir. Yavru kedinize tüm aşılarını yaptırdığınızda, onu mümkün olan en iyi şekilde koruduğunuzdan emin olacaksınız.
Yavru kedinizi aşılarını yaptırsanız bile, her yıl bağışıklık sistemini güçlendiren bir aşı yaptırmanız önemlidir.

Aşılar ne zaman yaptırılmalı

Yavru kediniz ilk aşılarını genellikle 9 haftalıkken olur ve bunu 12 haftalıkken yapılan ikinci aşılar izler. Bazı aşılarda durum farklı olabilir, bu nedenle tam zamanını veterinere danışmanız en doğrusu olacaktır.

Yavru Kedilerde Diş Sağlığı

Yavru kediniz doğası gereği bir etoburdur. Yani, dişleri ezmek veya çiğnemek yerine eti kesmek ve koparmak için şekillenmiştir. Tıpkı büyük kedi kuzenleri gibi, yavru kediniz de yemeğini yemek ve kendisini tam anlamıyla temizleyebilmek için sağlıklı dişlere ihtiyaç duyar.
Yavru kedinizi dişlerini kontrol ettirmeye küçüklükten itibaren alıştırın.

Düzenli kontroller

Yavru kedinizin dişleri temiz olmalı ve yemek artığı bulunmamalıdır. Diş etleri sağlıklı bir pembe tonunda olmalıdır. Yavru kedinizin dişlerinde ve dişetlerinde kırmızılık fark ederseniz veterinerinize danışın – yemek artıkları ve bakteriler bazen plak oluşumuna neden olabilir.

Yavru Kedilerde Soğuk Algınlığı

Yaşamının ilk dokuz aylık döneminde, yavru kedinizin iyi görünmediğini veya hissetmediğini fark edebilirsiniz. Bu, yavru kedinizin soğuk almasından kaynaklanabilir.
Semptomların büyük bir kısmı hafiftir ve evde biraz bakımla geçecektir.

İyi haber, yavru kedilerin genellikle yalnızca iki virüsten dolayı soğuk almasıdır. Yavru kedinizin aşıları zamanında yapıldığı müddetçe, her iki virüse karşı da korunmuş olacaktır.

Kedi Pireleriyle ve Kurtçuklarla Başa Çıkmak

Pireler – semptomlar ve tedavisi Pireler kolay fark edilir. Daha da iyisi, tedavisi kolaydır. Kahverengi-siyah renktedir ve kedinizin kürkünün üzerinde gezinirlerken görebilirsiniz.
Bilgi ve tavsiye için veterinerinize danışın.

Kurtçuklar – semptomlar ve tedavisi

Dikkat etmeniz gereken iki tür kurtçuk vardır. Yuvarlak kurtçuklar yavru kedinizin karnının şiş görünmesine ve bazı durumlarda kusmasına neden olabilir. Şerit kurtçuklar kedi kumu tepsisinde ya da yavru kedinizin kıçında pirinç tanesi gibi görünürler.

Önerilen Makaleler