Stresli Bir Kediyle Ne Yapmalı

Sevimli ve tatlı yavru kediler de zaman zaman stres yaşayabilirler. Eğer yavru kedinizde stres işaretleri ya da olağandışı davranışlar fark ederseniz, veterinerinizle görüşün – size uygun bir tavsiyede bulunacak ve eğer gerekliyse, evcil hayvanınızı tedavi için bir hayvan davranış terapistine yönlendirecektir.

Ancak belirli davranışların – tırmıklama ve kokuyla iz bırakma gibi – yavru kedinizin açısından gerçekten normal olduğunu… sadece sizin için kabul edilebilir olmadığını unutmamalısınız!

Endişeli davranışlar

Eğer yavru kediniz yere çömelirse, vücudu gergin ve gözbebekleri iyice büyümüşse, endişeli hissediyor olabilir. Böyle durumlarda soluk alıp verişi hızlanabilir ve kendisini her zamankinden daha fazla yalayabilir.

Agresif ve yıkıcı davranış

Eğer normalde uysal ve sevgi dolu olan kediniz bir anda ısırmaya ve tırmıklamaya başlarsa, sıkılmış olabilir. Onun doğuştan bir avcı olduğunu ve doğal içgüdülerini tatmin etmesi için yeterince uyaran verilmediği takdirde, bunları uygun olmayan yerlerde arayacağını aklınızdan çıkarmayın. Alanının tehdit altında olduğunu düşündüğünde de benzer davranışlar sergileyebilir.

İç mekanda alan işaretleme

Yavru kedinizin normal rutininde bir değişikli olduğu ya da eve yeni bir kedi geldiği takdirde, bir anda ortalığa idrar yapmaya başladığını görebilirsiniz. Kokuyu çıkarmak için bir dezenfektanı sulandırarak kullanın ve çiş yaptığı yerin yakınına bir mama kabı koyun. Hepsinden önemlisi, yavru kedinize bolca sevgi gösterin ve onu rahatlatın.

İç mekanda dışkı yapma

Eğer kedinizin bir sağlık sorunu yoksa, iç mekanda uygunsuz bir yere dışkı yapmak stres işareti olabilir. İlgili noktayı ince bir folyo ya da plastikle kaplayarak ona temiz bir kedi kumu tepsisi verin ve yavru kedinize bolca sevgi gösterin ve onu rahatlatın.

Gergin temizlik

Yavru kediniz kendisini stres altında hissederse, kürkünün belirli bir kısmını sürekli olarak yalayarak ve çiğneyerek kendisini aşırı temizleme davranışı gösterebilir. Bunu yapmaya devam ederse, cildinde bir soruna neden olabilir, bu yüzden veterinerinize danışmak iyi bir fikir olacaktır.

Yün çiğnemek

Evet, doğru! Doğu kökenli belirli kedi cinsleri – özellikle Siyam ve Burma kedileri – takıntılı bir şekilde yün çiğneyebilir. Bunu tam olarak neden yaptıklarını bilmiyoruz – bebeklik davranışına geri dönüyor olabilirler ya da stresten kaynaklanıyor olabilir. Mümkünse, yavru kedinizi bunu yapmaktan vazgeçirmeye çalışın.

Önerilen Makaleler