Kedi Alerjileri

Kedi alerjisiyle başa çıkmanın en basit yolu kedilerden uzak durmaktır! Bir kediniz varsa veya bu harika hayvanlarla birlikte vakit geçirmekten keyif alıyorsanız, üzülmeyin – hayatı kolaylaştırmak için yapabileceğiniz çok şey var.

Kedilere karşı alerjimin olduğunu nasıl anlarım?

Kedi alerjisi biraz gribe benzer. Gözlerde ağrı, hapşırma nöbetleri ve bazen de ciltte kaşıntı ortak semptomlar arasındadır. Kedisi bazı insanlar alerjileri olduğunun farkında değildir, onun yerine bu semptomların tozdan kaynaklandığını düşünür ya da virüs kaptıklarını sanırlar.

Eğer kedileriniz etrafınızdayken semptomlar kötüleşiyorsa ya da yatağınızda uyuyorlarsa, büyük ihtimalle kedi alerjiniz vardır.

Kedi alerjisine ne yol açar?

Pek çok insan gibi sorunun kedinizin tüylerinden kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Aslında, kedi alerjisi kedinizin hormon bezlerinden gelen protein salgılarından kaynaklanır. Kendisini temizlerken kürkünde kalan kurumuş tükürükte bu salgılardan bol miktarda bulunur.

Kediniz evin her yerine kurumuş cilt bırakır. Kuru cilt, evdeki toz partiküllerinden beş kat daha küçüktür ve bu nedenle yere düşmeden önce havada çok uzun süre dolanır ve kolaylıkla solunabilir.

Kısa tüylü kediler uzun tüylü kedilerden daha mı iyidir?

Pek değil. Aslında, araştırmalar alerji söz konusu olduğunda uzun tüylü kedilerin kısa tüylü kedilerden daha iyi olabileceğini göstermektedir. Tüm cinsler alerjiye neden olabilir ancak erkek kediler dişi kedilere göre daha fazla protein salgılarken, kısırlaştırılmış erkek kedilerde protein salgılaması kısırlaştırılmamış olanlara göre daha azdır.

Semptomları hafifletmek için ne yapmalıyım?

Evde alerjen miktarını azaltmak için alabileceğiniz iki önemli önlem mevcuttur:

  • Yumuşak mefruşata dikkat etmek
  • Kedinizi evde kontrol altında tutmak

Eğer kediniz evde kalıyorsa, onu evin belirli kısımlarından – özellikle de mobilyalardan – uzak tutmaya çalışın! Yataklar, yorganlar, çarşaflar ve koltuk kılıfları alerjenleri mıknatıs gibi çeker, bu yüzden yatağına kıvrılmayı ne kadar seviyor olursa olsun, kedinizin bunların üzerinde uyumasına izin vermeyin!

Evi temizlemek işe yarar mı?

Evinizde alerjenlerle başa çıkmanın en etkili yolu – halılarınız da dahil olmak üzere – evinizi mümkün olduğunca temiz tutmaktır. Elektrikli süpürge alerjenleri havaya püskürterek işleri daha da kötüleştirebileceği için halılarınızı buharla temizlemeye gayret edin – üç ayda bir buharla temizlemek büyük bir fark yaratacaktır.

Yıkanabilir, anti-alerjen yatak kılıfları kullanmak iyi bir fikirdir. Yatak kılıflarınızı en azından haftada iki kez 40° veya daha sıcak suda yıkayın. Ve camları açmayı alışkanlık haline getirin – temiz hava alerjenleri uzaklaştırmanıza yardımcı olur.

Radikal bir değişiklik yapmak istiyorsanız, pürüzsüz ahşap veya laminant parke döşetip düzenli olarak yıkanabilecek kaplamaları olan silinebilir mobilyalara geçebilirsiniz.

İlaç kullanmaya ne dersiniz?

Kaşıntılı boğazınızı ve akan gözlerinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz pek çok ilaç – ve hatta aşı – mevcuttur. Bunlar reçetesiz veya reçeteli olarak satılabilmektedir. Eczacınıza veya hekiminize danışmanızı öneririz. Yukarıdaki tavsiyelerle birlikte doğru ilaçları kullandığınızda, kedinizi gönül rahatlığıyla kucaklayabileceksiniz!

Önerilen Makaleler